Dit recept kwam ik tegen op de iPad, Daar heb ik de cookies app van Martha Stewart opzitten.
Kleine koekjes met een caramelvulling ertussen, dat leek me wel wat.
Wat heb je nodig:
Voor de koekies:
128gr ongezouten boter op kamertemp
1 1/3 cup kristalsuiker
1 eigeel
1 1/2 cup gezeefde bloem
1/2 cup gezeefde cacao poeder
1 theelepel bakpoeder (zakje van dr oetker)
1/2 theelepel bakingsoda, oftewel natriumbicarbonaat, dit was even zoeken,
maar uiteindelijk in tabletvorm gevonden bij de drogist, ze keken wel wat vreemd
toen ik vertelde dat het in een taart moest!
1/2 theelepel zout
Voor de vulling
1/4 cup gekoelde caramelsaus (recept staat hieronder)
150 gr ongezouten boter
1 1/2 cup poedersuiker (ik heb zelf 3/4 cup gebruikt, ik had niet meer poedersuiker en achteraf was dit zoet genoeg)
caramelsaus
1/4 cup kristalsuiker
1 1/2 eetlepel ongezouten boter
1/4 theelepel vanille extract
1/4 theelepel zout
2 eetlepels slagroom
Mix de boter en de suiker goed door mekaar, meng daarna het eigeel er doorheen. Meng in een andere kom, de cacao, bloem, bakpoeder en natruimbicarbonaat. Meng dit hele geheel samen met de gemengde boter/suiker/eigeel. Dit wordt een redelijk korrelig deeg.
En toen moest ik even nadenken hoe ik hier mooie halve rondjes van kon maken, met lepels? en opeens wist ik het, mijn tablespoon maatschepje, dat heeft een mooie vorm, plastic broodzakje eromheen, zodat het deeg makelijk loslaat en dat ging perfect!
Afbakken op 200C voor 8 minuten, dan voelen ze nog zacht aan, maar als je ze daarna uit de oven haalt en af laat koelen, worden ze mooi stevig.
Dan nog de caramelsaus:
De suiker in een pan op een niet te hoog vuur laten smelten, daarna mooi bruin laten worden en pan van het vuur nemen, dan de boter, zout en vanille erbij, en goed blijven roeren. Als dit gemengd is, de slagroom erbij en weer heel goed blijven roeren. Boter erbij en poedersuiker erin zeven, en dit goed blijven roeren, totdat je een mooie gladde saus hebt.
Deze aflaten koelen in de koelkast, en daarna een beetje op een helft van het koekje smeren, ander koekje erboven op en klaar.
Volgende keer ga ik ze met het teaspoon maatschepje maken, dan worden het 1 haps koekjes.