zondag 30 januari 2011

Put it to the test!

Ik volg met heel veel plezier masterchef australia, en zie daar echt hele mooie dingen voorbij komen, maar toen ik ze spareribs zag maken, had ik toch zo mijn twijfels, even aangrillen en dan anderhalf uur "koken" in een marinade in een braadslee in de oven. Maar het eindresultaat zag er mooi uit. Mijn vrouw leek het wel wat en stelde voor om dit te gaan maken. Mijn eerste reactie was: no way! boiled ribs.... Maar goed, als je 3-2-1 stijl ribs maakt, zit er ook een "kook" proces in. Dus ik dacht, ach waarom niet, ik bedoel, we zeggen altijd, no way, maar ik wil dit ook uit ervaring kunnen zeggen. Alleen kon ik het niet over mijn hart krijgen om ze in de oven te stoppen, dus heb ik ze de eerste 30 min, met pecanhout gerookt en toen pas afgedekt.


Dus speciaal voor jullie getest

De rub: met wat kleine aanpassingen, was de rub erg goed, leuke is dat er gerookte paprikapoeder in moest.



De marinade; zelfde verhaal, vond hem iets te pittig en heb hem iets aangepast



De ribs moesten ong 3 minuten gegrilled worden en dan in de braadslee. Ik heb er een blokje pecanhout bijgedaan en pas na een half uur, de slee afgedekt met folie)




Na anderhalf uur mochten ze eraf, zie je die kritische blik in Nena haar ogen?  (gekookt?)

Ok wat vonden we ervan?
De smaak was goed! de bite niet, de eerste slab was wat taai, maar de laaste slab, die onderin de vloeistof had gelegen was erg mals, maar ik miste iets in de bite....... het was wat rubberachtig,deed me erg denken aan de restaurantribs, maar qua smaak was het wel heel erg lekker, al denk ik dat de witte wijnazijn het net iets zuurder maakte dan de bedoeling was.

Als je snel ribs wil (binnen 1.5 uur) dan is dit een leuke oplossing. Maar voor mij wordt het de volgende keer weer low and slow, met dezelfde rub, en de marinade ga ik gebruiken om te basten of sprayen.

Met dank aan Noskos, die me eraan helpt herinneren dat ik het recept was vergeten te plaatsen.
Hier het orginele recept:
masterchef australia ribs

zaterdag 8 januari 2011

Chocolade pecan taart

Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis en moet af en toe nachtdiensten draaien, ik vind het dan wel leuk om haar en haar collega's een taartje mee te geven. Nu viel mijn oog gisteren op dit recept, een chocolade pecan taart met caramelsaus.

Wat heb je nodig:

140 gr ongezouten en ongebakken pecannootjes
          (1 bakje bij de albert heijn)
200 gr melkchocolade (grof gehakt)
4     geklutste eieren
1/2 cup suiker (125cc, geen idee wat het gewicht is)
1/2 cup lichte bastardsuiker
1/2 cup donkere maissiroop / dark cornsyrup
      (de meeste toko's hebben dit)
1/2 theelepel vanille extract
1    snufje zout
1    taartbodem, die kan je zelf maken, ik pak meestal een pak van baukje
      (dan heb je ook 50gr boter nodig)

Voor de caramelsaus

3/4 cup suiker
2    eetlepels water
1/2 theelepel limoensap
125cc slagroom


Maak eerst de taartbodem volgens recept en zet deze weg in de koelkast.
Hak de pecannootjes en de chocolade wat kleiner en meng dit met de rest van de ingredienten.

Verwarm de oven voor rond de 175C (recept vraagt om 190C maar dat zit niet op mijn oven, ik vond 200C te hoog), giet het mengsel over de taartbodem en bak het voor ong 45min.

Ondertussen heb je alle tijd om de caramelsaus te maken:

Meng de suiker met het limoensap en het water en los het goed roerend op, op een middelhoog vuur, zodra het opgelost is, stoppen met roeren en het zacht door laten bubbelen (koken) Hou goed de kleur in de gaten, als het mooi caramelachtig van kleur is, van het vuur afhalen en heel voorzichtig al roerend de slagroom toevoegen. Let wel op, de gesmolten suiker is ruim over de 100C dus het reageert heftig als je de slagroom te snel erin giet.

Als de taart klaar is, minimaal een half uur aflaten koelen en dan pas snijden.

Eet smakelijk!

zaterdag 1 januari 2011

2011

Iedereen een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst!
 

Standing ribroast

Ik kwam bij de albert heijn een gerijpt rund ribstuk tegen, speciaal voor de kerst. in de doos zat ook een saus en kruiden, nou die hebben we aan de kant geschoven, het ging mij om het stuk vlees. Mijn favoriete boek (Big Bob Gibson's) geraadpleegd en jawel daar stond een heel mooi recept in.
Ribstuk vullen met zelfgemaakte knoflookboter en de buitenkant bedekken met peper en zout.

Wat heb je nodig:
Ribstuk
 5 teentjes knoflook
1/4 theelepel thijm
1/4 theelepel oregano
1/4 theelepel rozemarijn
1/4 cup boter
beetje olijfolie
peper
zout

Pak de knoflook, olie, thijm, rozemarijn en oregano in alluminiumfolie en leg deze 45 min op de bbq of in de oven op 120C

Laat ondertussen de boter op kamertemperatuur komen. Pak het pakketje voorzichtig uit en druk de knoflook uit de schil, dit is pulp geworden, en meng alles samen met de boter, rol dit op in huishoudfolie en stop het terug in de koelkast.

Als de boter hard geworden is, neem je het ribstuk en maak je aan de niet bot zijde, kleine diepe  inkepingen die je opvult met de kruidenboter.

Ondertussen staat de bbq indirect ingericht rond de 120C
Ribstuk erop, beetje pecanhout en rustig afwachten.

Bij dit stuk heb ik er een kernthermometer ingestoken, het is zonde om dit stuk te ver door te laten garen.
Ikzelf heb hem er af gehaald bij een kerntemperatuur van 53C, ik heb het vlees een minuut of 20 rustig laten rusten en daarna was het heerlijk eten, dit was 1 van de hoogtepunten van het jaar op de BBQ.